• [Ple ateneu comacros GRAN]

25/02/2015

l'Ateneu de la Coma Cros, manca evident de voluntat política

De tot el que surt als mitjans tradicionals sobre l'Ateneu Popular de la Coma Cros, des d'Independents per Salt volem fer-ne uns quants aclariments.

L'argument que esgrimeix CiU és que l'Ajuntament és l'administració pública responsable de l'equipament i que per tant no pot cedir la gestió a un particular. És curiós que aquest argument només s'utilitzi davant d'una assemblea d'entitats del poble sense ànim de lucre i no davant de les privatitzacions (externalitzacions en diuen ells) de serveis públics deixant-les en mans de negocis privats. És curiós que l'Ajuntament argumenti una gestió directa com la condició que garanteix un espai obert a tota la ciutadania davant dels qui precisament fan aquesta reclamació, perquè això no sempre ha estat així des del govern municipal.

Amb voluntat política es pot trobar fàcilment un acord pel qual l'Assemblea de l'Ateneu Popular de la Coma Cros exerceixi una gestió comunitària i alhora l'Ajuntament marqui una sèrie de requisits i condicions per a l'ús de les instal·lacions públiques. A més, l'Ajuntament pot i ha de formar part d'aquesta gestió, no desentendre-se'n com ha fet reiteradament amb altres equipaments municipals amb gestió externa.

Un altre tema de discussió és el pressupost. S'afirma que es pretén que una colla de gent decideixi i l'Ajuntament pagui. Això tampoc és exacte. Evidentment que si l'Ajuntament de Salt vol que tiri endavant aquest espai sociocultural s'haurien de preveure i comprometre a fer les inversions i despeses necessàries per al seu funcionament. Una altra cosa és que evidentment qui aprova els pressupostos municipals és l'Ajuntament. I això no està en discussió.

Una cosa és una legítima discussió sobre com ha de ser aquest espai, com ha de funcionar, què s'hi pot o no fer, com s'hi accedeix, etc. I entenem que el procés participatiu anava en el camí de definir-ho d'una forma totalment oberta. Un altra cosa diferent és marxar d'aquest debat i intentar confondre per negar-se a tirar endavant els acords sorgits d'aquest procés. I si a més trobem intents de generar enfrontament entre entitats, buscant polititzacions partidistes o promeses a la carta per trencar la unitat, tot plegat es converteix en molt lleig.

Que no ens confonguin, doncs. Les fórmules legals per les quals es tira endavant el projecte de l'Ateneu es poden estudiar. Que al govern saltenc no li interessi aquest projecte és una altra cosa. D'això se'n diu voluntat política. Un fet que demostra que els processos de participació són poc més que maneres d'entretenir el personal però sense cap intenció d'aplicar les seves resolucions si no t'agraden.

Algú ha dit que hi ha models diferents, és cert. I el que s'ha aplicat des de sempre és que els governs municipals fan i desfan a conveniència, amb clientelisme inclòs. A la configuració de la comissió de seguiment de la Coma-Cros (quan s'iniciaven les primeres obres de rehabilitació a la fàbrica) es va haver de lluitar fins i tot perquè algun representant de les entitats en pogués formar part. I després només es convocaven les reunions quan al regidor de torn li venia de gust. Informant (en el millor dels casos) i imposant, res de debat. És un model elitista que deixa en segon terme la cultura popular, el model que ens ha fet gastar el que teníem i el que no teníem en grans equipaments però que no ha permès tenir ni un trist centre cívic, és el model vertical, de dalt a baix, i no el de la participació real. És el model de sempre.

Si es vol, som a temps de polir els serrells que puguin quedar, de buscar els acords i les formes legals perquè tot plegat es faci bé, perquè tot quedi clar i transparent, per fer possible un projecte il·lusionador, perseguit des de fa molts anys per les entitats i totes les persones que s'autoorganitzen per fer de Salt un poble més actiu. Però per això, cal que el pròxim govern saltenc vingui de baix i no de dalt.

Independents per Salt

Independents Per Salt - CUP Salt
Ens pots trobar a:
Casal independentista de Salt
Carrer Llarg 41
17190 de Salt

independentspersalt@gmail.com

Enllaços: