• [Mercat pages GRAN.]

24/12/2014

LA TRAMA URBANA: ABOCATS A UNA NOVA ESPECULACIÓ URBANÍSTICA

L’acord entre els municipis de l’àrea urbana deixa en mans de les multinacionals la implantació de grans superfícies comercials a Salt i pobles del voltant.

Ahir al ple de l'ajuntament de Salt es ratificava la creació de l'Entitat Urbanística Especial Àrea Metropolitana Estratègica del Gironès. Per primera vegada als últims temps, els municipis de l'àrea urbana es posaven d'acord en una cosa. La llàstima és que aquest gran acord sigui només per a la instal·lació de grans superfícies comercials en tots i cada un dels pobles que el conformen.

Per Independents per Salt aquesta és una de les decisions més equivocades i perilloses que s'han pres últimament a Salt. Amb fals pretext de la creació de llocs de treball estem a punt de donar per sentenciada la pobra situació del comerç local i molt probablement de diverses petites empreses dels sector industrial i de la construcció.

IPS apel·lava fa uns mesos al bon veïnatge amb Girona i la resta de municipis de l’àrea urbana per tal de planificar d’una manera integral el que ens afecta a tots d’una manera conjunta. Estem parlant de la gestió dels residus, de la mobilitat, de la gestió de l’aigua, del sòl industrial i comercial, de l’energia, d’infraestructures i de la protecció del territori. Tot això sempre amb principis bàsics d’eficiència, sostenibilitat, accessibilitat i rigor. No per repartir-nos entre tots quina multinacional ens explotarà a cadascú. Cal per això el blindatge del sòl no urbanitzable i la moderació del consum del sòl urbanitzable per no repetir els errors de la, ja oblidada per molts, bombolla immobiliària. Cal fer tot això per evitar també la pressió dels lobbies econòmics que imposen els seus interessos arreu.

Nosaltres apel·lem a la defensa i promoció del comerç de proximitat i no creiem en qui diu això mateix però promou la creació de grans polígons comercials. El petit comerç inverteix al seu entorn, contracta serveis a prop seu com gestors, empreses de manteniment i reparacions, proveïdors de tot tipus, etc. en canvi les multinacionals tenen tots aquests serveis centralitzats en capitals i inverteixen en mercats financers. La promoció del comerç de barri revitalitza socialment els municipis i evita la destrucció de llocs de treball qualificats.

Estem parlant de models de poble i fins avui a Salt tan sols n’ha existit un: créixer en quantitat per sobre de qualsevol criteri de sostenibilitat ni de cohesió. I amb aquest acord aprofundim en un sistema que ens ha portat a l’actual crisi econòmica i social.

Cal que capgirem la situació amb canvis importants i estructurals. En un model econòmic i social responsable, ordenar el territori és planificar per arribar a un objectiu convingut encara que sigui contrariant les tendències i fent que passi el que no passaria espontàniament.

Si obviem això, hi haurà algun dia que ja no faran falta les institucions i governs, ja que qui ens governarà seran els capitals econòmics i financers de qualsevol part del món. Avui la situació ha fet un pas més cap a aquest paradigma deshumanitzat.

24 de desembre de 2014
Independents per Salt

Independents Per Salt - CUP Salt
Ens pots trobar a:
Casal independentista de Salt
Carrer Llarg 41
17190 de Salt

independentspersalt@gmail.com

Enllaços: