• [Escola les arrels, de salt plafo GRAN.]

05/06/2013

A QUI VOL ENGANYAR EL PSC DE SALT?

Arribat l’equador del mandat sembla que el PSC de Salt comença la campanya electoral. I com? Amb una anàlisi de la situació en la que ens trobem? Amb l’exposició d’un model de poble, d’un camí a seguir i una colla de propostes coherents per anar-hi avançant? Proposant una alternativa a l’acció de govern? Doncs no! La campanya del PSC comença per una banda intentant recuperar una mica de credibilitat com a opció d’esquerres però sense renunciar al populisme, que a Salt sempre gira al voltant de la immigració. I per l’altra amb una ofensiva sorprenent contra Independents per Salt centrada en falsedats i immiscint-se fins i tot en la vida personal dels qui en formem part.

Al final un arriba a la conclusió que aquesta manera d’actuar pot obeir més a la defensa aferrissada d’uns objectius particulars que no al debat sobre uns objectius polítics pel poble. Pel que fa a l’intent de recuperació de la referència ideològica d’esquerres imagino que van creure que l’educació podia ser un bon tema per començar. Fins i tot han portat l’exconsellera Marina Geli per traslladar aquests temes al Parlament de Catalunya. Entre les propostes, però, no hi he vist les que ha aprovat recentment el ple de l’Ajuntament de Salt, a proposta d’IPS i votada pel mateix PSC, com és la participació de la comunitat educativa saltenca en la decisió sobre els recursos que es destinen a la sisena hora de primària. És possible que hagin considerat IPS com aquell mirall que no et repeteix les meravelles que vols escoltar sinó segurament la falta de receptivitat i sensibilitat per les necessitats en educació durant el govern del PSC a Salt. I és en aquesta mateixa línia que poden haver considerat que la millor defensa és un bon atac.

Anem a pams:


-La Iolanda Pineda i la Soumaya Waez han acusat IPS de demanar terrenys inadequats per a dues escoles públiques: un al costat d’una central elèctrica i un altre al costat de l’AP7. És fals, menteixen i ho fan conscientment, ja que saben que IPS no va demanar un terreny per a l’escola Les Arrels al costat de la central elèctrica sinó a l’altra costat de l’avinguda Alfons Moré. L’operació requeria agrupar els terrenys públics que hi ha havia a cada banda i guanyar un pocs metres més per tenir la superfície requerida. Primer van respondre que això era impossible però després sí que ho va ser. Es veu que no era possible agrupar els terrenys per a una escola pública però sí en canvi per a una comissaria regional dels Mossos d’Esquadra, aquesta sí al costat de la central elèctrica. L’operació de canvi de terrenys va ser ruïnosa per les arques públiques des del punt de vista del valor dels terrenys. Però encara és més greu quan els nous governants que anaven a entrar a la Generalitat (segons totes les enquestes) havien dit que no tenien la intenció de fer la comissaria. Però és igual, perquè ser prudents? Suposo que el populisme sobre la seguretat ciutadana dóna més vots, no passa res que sigui un engany molt car per Salt. (veure l’estudi que va fer IPS sobre aquesta qüestió).

-I quan critiquen la proposta del terreny del costat de l’AP7, entre el carrer Salvat Papasseït i Lluís Moreno, se n’obliden de dir que existeix un talús de protecció o que l’escola es preveia construïda més enllà de la distància d’afectació de l’autopista. O tampoc diu que la seva suposada preocupació es va esvair quan ells mateixos van proposar incloure l’escola al pla urbanístic de Frigorífics del Ter (sense talús de protecció, flanquejada per dos ponts i sense la superfície necessària). Tampoc no recorden que una assemblea de l’Associació de Veïns del Barri Vell va avalar la proposta de terreny que proposàvem i que les famílies ho demanaven. Igualment la mateixa AMPA del Gegant del Rec va rebutjar la proposta de Frigorífics del Ter i que s’utilitzés els nens i nenes com a excusa per a la requalificació urbanística que volia desenvolupar el govern de la Sra. Pineda amb més de 200 pisos al Barri dels Escriptors. Al final van acceptar la ubicació actual a la zona del Pla en comptes del Barri Vell sota promeses d’immediatesa en la seva construcció. Anys més tard, veiem que aquests infants acabaran tota l’educació infantil i primària en barracons, que la zona del Pla tindrà dues escoles de costat mentre el Barri Vell no té cap centre públic.

Independents per Salt no estava al govern amb el PSC i ens podíem haver limitat a criticar la falta de places escolars o tot el que fessin o deixessin de fer. Lluny d’això parlàvem amb les escoles i elaboràvem propostes que rares vegades van voler ni tant sols seure a debatre. De fet fins i tot van enviar la policia municipal a arrencar uns cartells que demanaven menys bonys i més escoles.

Aquesta és la realitat, com ho és que des del govern del PSC s’afirmava que el Departament d’Ensenyament tenia un problema a Salt, com si no el tingués la ciutadania saltenca, com si no fos aquí a Salt que es patissin els bonys i la massificació dels centres educatius. La política del PSC a Salt ha estat la de la propaganda constant, la de fer veure el que no és, la de fer un discurs diferent segons l’auditori i el moment, la de la manipulació i els intents de censura als mitjans saltencs i a qualsevol expressió crítica. Ha estat la política dels bons i els dolents, dels que estan amb mi i els que estan contra mi (fins i tot introduint aquest malestar a nivell de les entitats i associacions). Ha estat la política del populisme llençat contra els adversaris i el victimisme quan la porqueria tornava com un bumerang. I els ha sortit prou bé a nivell dels grans mitjans de comunicació. A Salt però, no els va sortir tant bé i els mateixos factors que van treure el govern a CiU quatre anys abans després van treure el govern del PSC.

Després d’uns quants anys constatem que el PSC creu que tothom a l’esquerra de CiU ha de seguir els seus dictats, la seva forma de fer oposició, perquè puguin tornar a governar. I per això parlen de la unitat de les esquerres quan els interessa mentre que quan governen incompleixen acords o es tanquen en banda davant de totes les propostes que se’ls fan. Critiquen que IPS no volgués arribar a un acord de govern amb ells. L’únic pressupost que IPS ha votat favorablement va ser el primer de la Iolanda Pineda com a alcaldessa, el pas previ per aconseguir la confiança suficient per a acords més estables. No només van incomplir els acords als qual havíem arribat sinó que van perdre fins i tot el document signat. Un dels acords, per cert, era un estudi de planificació de la necessitat de centres educatius a Salt, a l’actualitat i en el futur, amb partida pressupostària inclosa.

Però ja fa molt de temps que el bipartidisme CiU-PSC a Salt i a Catalunya, o PSOE-PP a Espanya ha deixat de ser una confrontació dreta i esquerra per ser una confrontació de poder entre uns i altres amb pocs matisos. A Salt CiU i PSC comparteixen model des de fa molts anys. El seu model difereix poc o gens: requalificacions urbanístiques per fer més pisos o grans superfícies comercials, prioritzar els grans equipaments culturals, esportius,...,de referència i tot allò fàcil de visualitzar per damunt de la cultura popular, de les entitats del poble i de la realitat social que tenim en definitiva. A l’any 2013, amb 30000 habitants, Salt no té ni un centre cívic, el projecte d’Ateneu Popular de la Coma Cros se’l van carregar en el mandat del PSC. Van limitar l’accés de moltes entitats a l’equipament , van passar les que tenien local a l’altra banda de la Sèquia Monar amb provisionalitats i sense cap projecte de futur, etc, etc.

Amb Independents per Salt s’hi pot estar d’acord o no, evidentment, però és l’únic que planteja un model de poble alternatiu al que s’ha seguit fins ara.

Podria ser que aquesta tàctica, amb el tot el que pugui seguir encara, sorgís de la percepció de no ser vistos com a alternativa al model actual. Ni a Salt ni més enllà. Si fins fa poc ressorgien quan queia el principal adversari ara sembla que les enquestes indiquen que ni així remunten. És per això que estan tant nerviosos? Ni el populisme, ni el joc brut ni el sobtat interès per fer-se fotos amb moviments socials quan estan a l’oposició enganyen ja gaire ningú.


Ramon Muñoz i Salló
Regidor de l’Ajuntament de Salt entre els anys 1999 i 2011.
Independents Per Salt - CUP Salt
Ens pots trobar a:
Casal independentista de Salt
Carrer Llarg 41
17190 de Salt

independentspersalt@gmail.com

Enllaços: