• [8marc GRAN.]

07/03/2013

COP D'ESTAT A L'ESTAT DEL BENESTAR

La crisi ens sacseja, sembla un tsunami que tot ho afecta, explica i justifica: “no hi podem fer més, és la crisi”, sentim a diari davant de qualsevol situació, però qui és aquesta "crisi", que sembla que tingui el dret a destruir tot el que hem anat construint amb tant d’esforç, durant tant de temps i a canvi només ofereix més retallades i patiment?

A qui beneficia? Com a les novel•les policíaques, per trobar el culpable cal buscar qui en surt beneficiat de l’assassinat. La víctima és l’estat del benestar, qui vol desmantellar-lo? doncs la combinació de capitalisme i patriarcat.

Si aprimem l’estat del benestar i privatitzem els serveis públics, si disciplinem la classe treballadora amb l’atur, el capitalisme obtindrà més beneficis i el masclisme se sentirà més segur. Amb els problemes tant greus que tenim, podríem pensar que en aquests moments treballar per la igualtat és un esforç innecessari.

Amb el gran argument de la crisi, es retallen els serveis a les persones, i així les dones encara perdem més llocs de treball, a Catalunya celebrem el Dia internacional de les Dones amb més de 400.000 dones que no troben feina. Haurem d’assumir més càrregues familiars, perquè ningú s’atrevirà a exigir que s’apliquin les lleis sobre conciliació laboral i familiar en aquest context de crisi, i la feina d'atendre als altres, de procurar el benestar de les persones, que no es pot aturar mai, ni enmig d'una crisi, una guerra o una revolució, encara l’assumim majoritàriament les dones.

S’ha superat el llindar del que és suportable: vivenda, menjar, vestir i fins i tot el treball per guanyar-se la vida és negat a moltes persones, a la prehistòria s'havia de lluitar contra la naturalesa i ara, a l'era del progrés científic i econòmic, contra les multinacionals i fins i tot, contra els estats i les lleis.

És evident que cal un profundíssim canvi social, el model capitalista-patriarcal que fins ara ha regit la nostra societat ha demostrat que no serveix, i tot i que afecta a totes les persones, les dones, des de la legitimació i l’experiència que ens donen els anys de lluita contra l'opressió, els rols assignats, l'explotació i la discriminació per raó de gènere, podem proposar alternatives contra la crisi amb la consciència de que es pot guanyar, perquè hem fet passos importants cap a l’igualtat, la crisi pot ser una oportunitat de canvi, i si no l’aprofitem, serà un retrocés sense aturador.

La major participació de les dones en l'exercici del poder, pot ser una garantia per a la construcció d'una societat totalment diferent, perquè com s’està demostrant, els estats i els governs són eines dels monopolis que només serveixen als poderosos i els seus interessos. Evidentment, no compta la presència femenina que s’està donant en alguns alts càrrecs de l'estat, només serveix per legitimar-lo, no es constata cap canvi, l'estat no es torna més humà, simplement té algunes dones que col•laboren amb el sistema.

Reivindiquem que la visió femenina agafi la força necessària per reequilibrar la balança i junts dirigir la mirada cap a un nou món. Amb l’empenta de la dona podem construir un món més humà que es sustenti sota els tres pilars bàsics de llibertat, igualtat i fraternitat.

Hem de posar les persones al centre dels nostres interessos, les dones hi estem molt acostumades a això, cal que homes i dones dediquem menys temps al treball assalariat, repartim tot el treball i tindrem més temps per dedicar-nos a viure, a desenvolupar activitats que ens facilitin la vida quotidiana, sense estrès, no cal produir i consumir tant, és millor tenir temps per dedicar-lo a la diversió, les relacions amb els altres, la cultura...

Volem una vida que valgui la pena de ser viscuda!
Independents Per Salt - CUP Salt
Ens pots trobar a:
Casal independentista de Salt
Carrer Llarg 41
17190 de Salt

independentspersalt@gmail.com

Enllaços: