• [Vaga ensenyament 22m GRAN.]

22/05/2012

VAGA ENSENYAMENT 22M - Eduació del futur

Si durant anys hi ha hagut molt professionals d’aquest país lluitant i treballant perquè l’educació no fos un privilegi sinó el reconeixement amb qualitat d’un dret; només han calgut un parell de ministres i consellers ineptes i amb criteris molt poc pedagògics per aconseguir tornar a unes massificacions que ens recorden la misèria existent dels temps de la postguerra.

La primera pregunta que se’m genera és si realment consideren que l’educació és un dret universal. No entraré ara en cap tipus de debat ni pedagògic ni filosòfic, només us posaré de manifest les retallades que se’ns acosten. Cada un de vosaltres com a mare, pare, mestre o simplement com a ciutadà del nostre país decidirà si ho continuarà permetent.

Ràtios: passarem a aules de 28 alumnes com a mínim a primària, 35 a ESO, Batxillerat poden arribar a 40 i a FP 35 . Algú pot pensar que en la nostra època (els anys 70 i 80) ja hi érem tants alumnes en un espai més o menys adequat i no hem sortit tampoc tan malament. Segur! El què passa és que els canvis que hi ha hagut en aquestes darreres dècades fan que ser mestre d’un grup gaire nombrós no et permeti poder realitzar les tasques pedagògiques de manera digne i fent ús de tots els mitjans tecnològic ni tots els avenços pedagògics i metodològics dels que disposem. I no t’ho permet perquè l’adolescència ha canviat i molt; i les seves necessitats i interessos no s’assemblen per res a les nostres.

Nombre d’hores: els docents se’ns augmenta les hores de docència i permanència en centre. Algú pot pensar: bé us paguen per 37,5 hores per tant no us queixeu si us n’heu de passar 28 hores al centre. No sí aquest no és el problema, el problema rau en que durant aquestes hores de permanència haurem de suplir i fer les classes dels nostres companys i companyes que per una o altra causa tindran alguna baixa temporal: malaltia, accident, ..

Baixes del professorat: No se supliran les baixes dels professorat a infantil i primària durant els primers 5 dies lectius, a secundària durant els 10 dies lectius, de la FP ja ni en parlo perquè ja fa temps que si la baixa no és per 15 dies no ens la supleixen. Ja ho veieu els mestres no podrem estar malalts! I algú s’imagina el què serà tenir grups d’alumnes de 4 anys o de 14 sense un dels seus referents i que per allà hi vagin desfilant professors i mestres un darrera l’altra?

Càrrecs de coordinació: per si algú no ho sabia els centre de Catalunya funcionen perquè hi ha un grup de companys i companyes del Claustre que a més de fer docència, fan tasques d’organització i gestió. Els equips directius comptes amb més o menys membres en funció de les línees que té l’escola. Aquests equips directius compten amb una bossa d’hores que se la poden distribuir com vulguin entre ells i la resta d’òrgans de coordinació per poder fer funcionar el complicat engranatge d’un centre educatiu. Doncs bé, ja a mitjans curs se’ns va comunicar que aquesta bossa d’hores es veuria disminuïda i per tant la feina s’hauria de fer amb no tantes hores de dedicació. Bona mesura per aconseguir que la cosa funcioni amb qualitat! Bona mesura si realment volem engegar projectes d’innovació! Ah i per si no era suficient en els instituts grans amb la figura de l’administrador se’ns envia un correu i se’ns comunica que aquesta figura desapareixerà com a membre de l’equip directiu. Si no en teníem prou d’haver de quadrar euros i ser transparents, fer declaracions i pressupostos ara van i se’ns carreguen la figura. Doncs anem bé!

Partides pressupostàries als instituts: els instituts de Catalunya ja fa mesos que anem veient com les partides provinents del departament s’han vist retallades. Fa quatre dies tots semblàvem rics i depressa depressa a comprar pissares digitals i ordinadors per a cada noi o  noia de 1r d’ESO. Ara de cop i vols no hi ha ni un euro per poder pagar res extra. Hi ha qui amb prou feines ha pogut pagar la calefacció d’aquest hivern passat. I per si no fos poc la setmana passada va arribar als centre una carta comunicant que s’havien acabat els dines de Plans Autonomia de Centre (per qui no ho sàpiga són projectes singulars vinculats a cada institut o escola van acompanyats amb dotació econòmica per poder-se desenvolupar. Ara s’han tallat i se’ns ha comunicat que només es pagaran aquelles factures que ja s’han presentat i tots aquells que amb bon criteri van dissenyar i desenvolupar el projecte a l’espera dels dinerons se’ls ha dit moltes gràcies però no hi ha diners per desenvolupar-ho)

Retallades al PAS:  en totes les escoles i instituts per poder fer la feina burocràtica hi ha personal d’administració i serveis. Si són funcionaris tranquils!  No perden ni feina ni sou, si són interins ja han vist reduïda la feina i el sou en un 15%, la feina de l’escola hi és i no es fa sola... i menys ara a finals de curs. Però si són funcionaris, reseu perquè ningú no es posi malalt, no els cobreixen. En la  meva escola: 4 persones a secretaria (sí som un dels centres més grans de la província) una persona per baixa temporal per malaltia, dos interines amb reducció de sou i feina, i un funcionari funcionant per sobre les seves possibilitats. Doncs bé rebrem la matrícula de l’IOC (sí en som el centre de referència), farem la preinscripció a FP tant de GM com GS de potser 1200 persones, prepararem notes, certificats...tot el que genera un final de curs en un centre... i tot això amb il·lusió i sense recursos.

I ja veieu que encara no he entrat a parlar de les retallades de sou, que com que són públiques i de tothom sabudes me les guardo, me les callo i no les comento; no fos cas que algú pogués pensar que els mestres només ens movem quan ens retallen el sou.

No, no és així senyors, ens moguem perquè a finals del segle passat quan estàvem estudiant ens vam enamorar d’una de les millors professions. Col·laboràvem cadascú amb la seva mesura en el creixement cultural i educatiu d’aquest nostre país. Ara el que farem serà intentar sobreviure a una Consellera que mostra molt poc respecte per la professió que li ha facilitat l’accés al càrrec que ocupa. Però ja ho diuen “ cap rector se’n recorda de quan era vicari”.

Independents Per Salt - CUP Salt
Ens pots trobar a:
Casal independentista de Salt
Carrer Llarg 41
17190 de Salt

independentspersalt@gmail.com

Enllaços: